Onko unettomuudella asiaa?Onko unettomuudella asiaa?
00:00 / 01:04

Onko unettomuudella asiaa?

Kyvyttömyys nukkua on aina merkki jostain. Se voi olla tilapäinen häiriö, joka johtuu vaikkapa elämänmuutoksesta tai stressistä. Ihmiset ovat erilaisia; toinen reagoi vaikkapa vatsakivulla elämän kriiseihin, toinen valvomalla.


Joskus unettomuus on myös eräänlainen viesti siitä, että elämässä jokin tiedostamatta jäänyt asia on vinksallaan.


Ja aamuyön pitkinä tunteina tällaisiakin ajatuksia voi nousta mieleen: Olenko oikealla elämänuralla? Onko parisuhteessamme enää jäljellä mitään hyvää? Mitä haluaisin loppuelämälläni tehdä?


Pelkkien sudenhetkien tuntemusten varassa ei kannata tehdä johtopäätöksiä, sillä ne ovat tunnetusti negatiivisten kauhuskenaarioiden värittämiä. Mutta joskus tällainen syvissä vesissä uiminen antaa oivalluksia, joilla voi oikeasti olla kauaskantoisia seurauksia.


Elämänarvojaan voi joskus joutua miettimään uusiksi, ja siitä voi alkaa ihan uusi elämänvaihe. Kuuntele siis, mitä haluat itsellesi kertoa.


Pelkäätkö unettomuutta vai jotain muuta?


Usein unettomuus on itsessään niin ahdistava ja hyvinvointia rajoittava piirre, että se hautaa alleen muut mahdolliset mieltä askarruttavat asiat. Usein uneton ei tunnista näitä muita huolia, koska pelko valvomisesta on niin iso.


Unettomuuteen liittyvän ahdistuksen taustalla voi kuitenkin olla esimerkiksi huoli omasta jaksamisesta työelämän tai perhe-elämän paineissa. Tällöin unettomuuden parasta hoitoa olisikin kyky tarttua näihin haasteisiin: voiko työtehtävien stressaavuudelle tehdä jotain? Voiko perhe-elämään liittyvää stressiä helpottaa sopimalla työnjaosta toisin tai hankkimalla jollain keinolla lisäapua? Ainakin huolta voi jakaa samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.


On hyvä joskus pysähtyä pohtimaan


On monta tapaa pohtia elämänarvojaan. Yksi piirtää aarrekartan, toinen käy pitkiä ja perusteellisia keskusteluja ystävän kanssa, kolmas miettii hiljaa itsekseen ja tekee sitten haluamansa muutokset.


Oli tapa mikä hyvänsä, arvojaan kannattaa pohtia. On hyvä asettaa välillä asiat tärkeysjärjestykseen. Mikä elämässäni on tärkeintä? Mistä en mistään hinnasta luopuisi? Voisinko luopua jostain saadakseni enemmän omaa tilaa ja tasapainoa? Kaikki vaatimukset ja odotukset, jotka kuvittelemme meihin kohdistuvan, eivät välttämättä ole todellisia.

 

Uusin julkaisu on aina ylimpänä.  Jos olet vasta liittynyt mukaan,  järjestä vanhin ensin!

arrow&v

VIIKKO

12

Image-empty-state.png

Voimia, sitkeyttä ja armollisuutta!

VIIKKO

12

Image-empty-state.png

Paremman unen manifesti

VIIKKO

12

Image-empty-state.png

Onko unettomuudella asiaa?

VIIKKO

12

Image-empty-state.png

Muuta ajatuksia – mutta miten?

Tilaa uutiskirje ja saat hyvän olon vinkit ensimmäisenä.

Kiitos tilauksesta!

Yhteistyössä:

unikulma.png