top of page

Vaihtaisinko päivätöihin? Vuorotyö on haaste ikääntyvälle

50 vuotta täyttäneen pitäisi voida vähentää yötöitä. Näin sanovat lääkärit, sillä yötyö lisää ikääntyvien terveysriskejä. Erityisesti hoitoalalla yötyö on tavallista.Työterveyslaitoksen tuore tutkimus osoittaa sen, minkä moni tuntee konkreettisesti nahoissaan: kun ikää karttuu, palautuminen yövuorosta on hankalampaa. Kolmivuorotyötä tekevät käyttävät enemmän unilääkkeitä ja tarvitsevat monenlaisista syistä enemmän pitkiä sairauslomia verrattuna päivätyötä tekeviin.


Elimistön kyky sopeutua vaihtuvaan unirytmiin heikkenee iän myötä. Palautuminen vaatii enemmän lepoa, mutta tiukassa vuorotyössä tähän ei aina ole mahdollisuutta. Monenlaiset krempat ja unihäiriöt lisääntyvät.


Työterveyslaitoksella pitkään vuorotyötä tutkineella tutkimusprofessorilla Mikko Härmällä on kuitenkin ratkaisuehdotus vuorotyötä tekeville: vähentämällä yötyön määrää ja välttämällä pitkiä työaikoja pystyy ikääntyvä työntekijä pysymään terveempänä.


Niin sanottu Työaikojen liikennevalomalli on Työterveyslaitoksella kehitetty suositus, joka auttaa työvuorojen suunnittelussa. Yli 50-vuotiaille malli suosittelee esimerkiksi yötyön välttämistä ja lyhyempää kokonaistyöaikaa. Malli on laajasti käytössä sote-sektorilla.


Hyviä tuloksia on saatu myös, kun työntekijät ovat päässeet itse osallistumaan työvuorojensa suunnitteluun. Kun työuran loppuvaiheen kuormitusta pystyy säätelemään, jaksaa todennäköisesti pysyä työelämässä pidempään.176 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page