top of page
  • Leeni

Uusia laitteita ja menetelmiä unen tutkimukseen



Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa sijaitsevassa tutkimuslaboratoriossa kehitetään menetelmiä, jotka muuttaisivat täysin uniapnean diagnostiikan. Samassa paikassa testataan myös kaupallisia tuotteita unen mittaukseen, esimerkiksi patja-antureita. Kuopioon etsitään myös vapaaehtoisia laajaan unitutkimukseen.


Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitokselle on perustettu vuonna 2021 tutkimuslaboratorio SmartSleep Lab. Insinöörien ja fyysikoiden perustama yksikkö tutkii unta, mutta ei hoida unihäiriöitä.


”Tutkimus keskittyy unen signaalianalytiikkaan. Sen apuna käytetään tekoälyä. Toistaiseksi olemme tutkineet paljon uniapneaa, mutta tähtäimessä on myös unen perustutkimusta ja sitä kautta muidenkin unihäiriöiden kartoittamista”, labrahanketta johtava dosentti Samu Kainulainen kertoo.


Syvemmälle aivoihin ja koko kehoon


Reykjavikin yliopiston johtama Sleep Revolution on uniapnean koko diagnostiikan mullistamiseen tähtäävä hanke, ja tässä hankkeessa myös Kuopio ja Itä-Suomen yliopisto on mukana. Nykyisin uniapnean diagnoosi perustuu yhden yön unirekisteröintiin sekä tietysti lääkärin tekemään haastatteluun ja kliiniseen tutkimukseen vastaanotolla.


”On helppo ymmärtää, että yksi yö ei riitä kertomaan koko kuvaa unenaikaisista hengitystapahtumista. Voimme laskea hengityskatkokset, mutta emme oikeasti tiedä, mitä niistä aivoille ja keholle aiheutuu”, Kainulainen sanoo.


Sen rinnalla tarvittaisiin syvällistä tietoa siitä, mitä terveen unen aikana aivoissa tapahtuu. Kuopiossa uskotaan, että tulevaisuudessa voidaan havaita paljon useampia univaiheita kuin tällä hetkellä tunnetut neljä.


”Vaikka käytössä olisi aivosähkökäyrää mittaava EEG-laite, sekin mittaa vain aivokuorta, ei syvempiä aivoalueita. Toisaalta viime aikoina on ymmärretty myös, että vaikkapa ruoansulatuselimistössäkin on ”kelloja”, jotka osallistuvat unirytmin säätelyyn. Uni on koko kehon prosessi, joten meidänkin pitäisi siis pystyä tutkimaan laajemmin koko ihmistä”, Kainulainen pohtii.


Normaaleja nukkujia etsitään


Kuopion tutkimuslaboratorio on aloittamassa kunnianhimoista hanketta: Itä-Suomesta etsitään Finnish Sleep Cohort -tutkimukseen eli pitkään seurantaan perusterveitä 30–40-vuotiaita aikuisia.


Etsimme täysi-ikäisiä, arkielämässä itsenäisesti pärjääviä koehenkilöitä, joilla ei ole diagnosoituja unihäiriöitä. Ajatus on seurata heitä vuosikymmeniä ja selvittää, miten uni muuttuu iän karttuessa ja millaisia unihäiriöitä kehittyy. Mukana on käyttäytymistieteellinen ja sosiaalipsykologinen aspekti, eli haluamme seurata myös mitä elämäntilanteessa tapahtuu.”


Syntyykö uusi Beddit tai Oura?


Suomessa on hyvä historia unitutkimukseen liittyvien kuluttajalaitteiden kehittämisessä. Patjan alle asetettava Beddit-anturi myytiin Applelle, ja Oura-sormuksesta on syntynyt globaali menestyjä. Löytyykö seuraava menestystuote jo kuopiolaisesta testauslaitoksesta?


”Teemme validointityötä monenlaisille tuotteille. Juuri nyt on testauksessa esimerkiksi uniapnean kotirekisteröintiin tarkoitettu EEG-panta sekä uusi patjan alle asetettava anturi”, Kainulainen kertoo.


Vain pari vuotta vanhassa tutkimusyksikössä työskentelee jo 30 tutkijaa, ja kansainvälinen yhteistyö on laajaa.


Lue lisää täältä.



329 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page