top of page

Pyjamapäivä tai metsäretki – näin palaudut joululomalla
Joulu tulee taas juuri oikeaan aikaan. Mutta auttaako loma palautumiseen? Kysy itseltäsi muutama tärkeä kysymys!


Moni saa onneksi joulun ja vuodenvaihteen tienoilla viettää ainakin muutaman vapaapäivän putkeen. Lomaa todella tarvitaan, sillä pimeän syksyn ja raskaan poikkeusvuoden jälkeen akut ovat ehkä jo pitkään piipittäneet punaisella.


Mutta joulu voi aiheuttaa myös lisästressiä, joka kumoaa hyvät aikeet levätä ja palautua. Jos sama vauhti jatkuu joulunpyhinä, ei loma välttämättä palauta tarpeeksi. Jouluna yleensäkin, mutta ehkä aivan erityisesti tänä vuonna, olisi tärkeää olla itselleen armollinen.


– Nyt kannattaa muistaa, että hyvä joulu ei vaadi ulkoisesti täydellisiä puitteita. Kannattaa kysyä itseltään, mikä joulussa on oikeasti arvokasta ja tärkeää, ja keskittyä siihen. Oman näköinen joulu on paras, sanoo psykologi Elisa Valtanen Työterveyslaitokselta.


Omat jutut palauttavat


On tärkeää kysyä itseltään myös, mikä juuri minua palauttaa – onko se täydellinen pyjamapäivä suklaakonvehteineen ja romaanin lukemisineen? Vai yhteinen lautapelimaraton koko perheen kesken? Vai rauhallinen kävely luonnossa? Tällaisiahan olivat joulunpyhät ennen, kun kaupat olivat kiinni ja kylään ei saanut mennä – ja nyt näistä vanhoista tavoista kannattaa ottaa paras irti.


Ennen kaikkea on tärkeää, että kuuntelee itseään. Toisille parasta palautumista on joutilaisuus, toisille sopivan kuormittava liikunta, toisille vaikkapa käsitöiden tekeminen.


– Lomalla olisi tärkeää saada tehdä sellaisia asioita, jotka juuri sinua rentouttavat. Se tunne, ettei kukaan vaadi sinulta mitään juuri nyt, antaa voimia, sanoo psykologi Elisa Valtanen.


Liikunta on palauttavaa, kunhan sitä ei tee hampaat irvessä. Kuormituksen taso riippuu kunnostasi: jos olet tottunut säännölliseen ja kuormittavaan liikuntaa, tiedät jo ennestään omat keinosi palauttavaan liikuntaan. Mutta jos liikunta on jäänyt viime aikoina satunnaiseksi, ei kannata aloittaa stressaavan syksyn jälkeen valtavalla kuormituksella. Kävele metsäpoluilla, luistele tai mene pulkkamäkeen lasten kanssa. Hyvä mieli on tärkeä osa palautumista!


Lomarauha vallitkoon

Lomalla palautuu parhaiten, kun pääsee irti työasioista. Se ei aina ole helppoa, sillä monet työt kulkevat ajatuksissa mukana myös työajan ulkopuolella. Jos työasia putkahtaa mieleen kesken loman, sen voi kirjoittaa muistiin ja sopia itsensä kanssa, että palaa siihen loman jälkeen.


Monissa työtehtävissä on myös vaikeaa hahmottaa, milloin on saanut tarpeeksi aikaan ja milloin on tullut valmista.


– ­Itseään voi tietoisesti auttaa pääsemään irti työasioista. Voi tehdä listan töistä, jotka ovat valmiita, ja ehkä myös niistä, joihin palaa sitten loman jälkeen. On tärkeää myös kiittää itseään kaikesta siitä, mistä on selvinnyt. Syksy ja koko kulunut vuosi ovat olleet poikkeuksellisia, ja olemme kaikki joutuneet venymään ja sopeutumaan. Siitä voi hyvällä syyllä taputtaa itseään olalle! sanoo psykologi Elisa Valtanen.


Anna tilaa hyvälle unelle


Uni on kaiken palautumisen äiti. Anna itsellesi aikaa nukkua tarpeeksi, äläkä häiritse unta alkoholilla tai yömyöhän sometuksilla. Pitkän yöunen aikana saat kaikki tarvitsemasi univaiheet, jotka huoltavat niin aivojasi kuin muuta elimistöäsi. Myös mieli lepää, kun saat nähdä unia ja huoltaa muistiasi.


– ­Riittävä uni ja tasapainoinen ravitsemus ovat tärkeitä palautumisen perusasioita, olipa loma tai arki, Elisa Valtanen muistuttaa. Hän on tuotevastaava Virtaa palautumisesta -verkkovalmennuksessa, jota Työterveyslaitos tarjoaa sekä yrityksille että yksityishenkilöille.


Katkokset normaalissa arjessa ovat tärkeitä hengähdystaukoja, joiden aikana lataamme akkuja ja keräämme voimia tulevaan. Se ei kuitenkaan yksin riitä, sillä työstä palautuminen ei tapahdu vain lomalla. Palautumisen hetkiä olisi tärkeää sisältyä myös tavalliseen arkeen ja työpäivään.


Lue lisää:Virtaa palautumisesta -verkkovalmennus

217 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page