Leeni Peltonen
Oma järjestö auttaa
Tiesitkö, että unihäiriöistä kärsiville on oma potilasjärjestö? Uniliitto ja sen jäsenyhdistykset tarjoavat vertaistukea ja asiantuntija-apua niin lähitapaamisissa, verkossa kuin puhelimessakin.

Univaikeuksia on monenlaisia. Jos kärsit unettomuudesta, uniapneasta, levottomista jaloista, epäsäännöllisestä vuorokausirytmistä tai narkolepsiasta, Uniliitto ja sen jäsenyhdistykset ovat sinua varten. Vuonna 1999 perustettu potilasjärjestö valvoo unihäiriöpotilaiden etuja ja auttaa heitä monin tavoin.
”Vertaistukea tarjotaan nykyään todella monenlaisilla keinoilla. Pandemian aikana on opittu tapaamaan yhä enemmän myös verkossa, ja viikoittaiset auttavat puhelimet ovat tulleet apukeinoina jäädäkseen”, Helsingin Uniyhdistys ry:n puheenjohtaja Marja Ylösmäki kertoo.
Puhelinpalvelua ja ryhmätapaamisista
Unikorva on vertaistuen puhelinpalvelu tiistaisin kello 11–14, ja silloin voi kertoa huolensa toiselle univaikeuksista kärsivälle. Koulutetun unihoitajan saa puhelimen päähän keskiviikkoisin kello 17–19 UniNeuvo-nimisestä palvelusta, jota Uniliitto ja Suomen Unihoitajaseura yhdessä järjestävät. Molemmat puhelinpalvelut toimivat ilman palvelumaksuja.
Uniyhdistysten perinteinen vertaistukitoiminta eli Unitupa on tapaaminen, johon kuka tahansa unihäiriöistä kärsivä tai heidän läheisensä voi osallistua maksutta ja matalalla kynnyksellä. Kokemusasiantuntijoiden ohjaamia lähitapaamisina järjestetään Helsingissä, Vantaalla ja Pirkanmaalla. Jotkut Unituvista on teemoitettu esimerkiksi nuorille aikuisille, työikäisille tai senioreille. Osa Unituvista toimii myös verkossa, jolloin osallistua voi mistä päin Suomea tahansa.
Unettomuuden lääkkeettömän hoidon koulutetut asiantuntijat, terveydenhuollon ammattilaiset pitävät kurssimuotoisia Uniryhmiä, jotka kokoontuvat kuusi kertaa. Näihin ryhmiin ilmoittaudutaan Uniliiton kotisivujen kalenterin kautta, sillä osallistujamäärä on rajoitettu. Myös Uniryhmiä järjestetään sekä lähi- että etätapaamisina.
Liity jäseneksi!
Uniliitto on jäsenyhdistysten kattojärjestö. Siihen kuuluu eri paikkakunnilla toimivia paikallisjärjestöjä, ja kullekin unihäiriölle on lisäksi omat alayhdistyksensä. Henkilöjäsenet liittyvät aina jäseneksi johonkin Uniliiton jäsenyhdistykseen. Kaikkien Uniliiton jäsenyhdistysten tiedot ja ohjeet jäseneksi liittymisestä löytyvät kootusti Uniliiton nettisivuilta uniliitto.fi. Samasta osoitteesta löytyy myös muun muassa tietoa unihäiriöistä, Nukutaan-podcast sekä vertaistarinoita.
”Uniliiton kalenteri, joka löytyy verkkosivuston etusivulta, on paras tapa löytää itselle sopivin palvelu. Ja 15 euron jäsenmaksulla saa lisäksi kotiin kannettuna Uniuutiset-lehdet, joka kertoo tärkeää tietoa unihäiriöistä ja niiden hoidosta”, muistuttaa Suomen Unettomat ry:n puheenjohtaja Päivi Saarijärvi.