top of page
  • Writer's pictureLeeni Peltonen

Nyt on aika pimentää

Jos et vielä omista pimennysverhoja, nyt on korkea aika hankkia sellaiset.

Valoisuus antaa aivoille väärän viestin.Pimeys on tärkeä edellytys hyvälle unelle. Yksi unen tärkeistä sisäisistä yllykkeistä on melatoniini, käpylisäkkeen tuottama hormoni. Valoisuus säätelee sen tuotantoa: melatoniinia alkaa erittyä illansuussa, kun tulee hämärää.


Valoisassa melatoniinin tuotanto voi häiriintyä. Jos valoa on liikaa, aivot eivät siten saa oikeanlaista viestiä siitä, että nyt on aika nukahtaa. Myös varhain aamulla ikkunasta tuleva valo herättää helposti, sillä aamuyöllä nukumme jo muutenkin kevyemmin, ja tällöin melatoniinin tuotantokin on jo hiipunut.


Koska valon määrä lisääntyy Suomessa jo varhain keväällä, kannattaa nukkumisolojaan parantaa kunnollisilla pimennysverhoilla. Niitä tarvitaan sinne saakka, kun valo taas syksyllä vähenee. Makuuhuoneen pimentäminen on yksi helpoimmista keinoista, joilla untaan voi parantaa.


Pimennysverhoja myydään valmiina, tai sellaiset voi ommella itse tai teettää. Pimennyskankaita on monen värisiä. Olennaista kankaassa ei ole sen väri vaan tiheys. Kun kangas on tarpeeksi tiheää kudosta, se ei päästä valoa läpi.


Ja sitten vain nukkumaan: pimeässä uni on suloista ja sikeää!102 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page