top of page

Nukutko lemmikin vieressä? Onko se hyväksi unelle?

Monet nukkuvat kissan tai koiran kanssa samassa sängyssä. Onko siitä ihmisen unelle hyötyä vai haittaa? Tutkimukset paljastavat kiinnostavia seikkoja.
Tutkimusten mukaan jopa 56 % ihmisistä kertoo nukkuvansa samassa huoneessa lemmikkinsä kanssa, ja moni jakaa myös vuoteensa rakkaan kissan tai koiran kanssa. Eläimen kanssa nukkumisesta on ihmisen unelle sekä etua että haittaa.


"Rakas lemmikki lisää turvallisuuden tunnetta ja alentaa stressiä, mutta se voi myös häiritä isännän tai emännän unta. On yksilöllistä, kumpi painaa vaa’assa enemmän, ja tietenkin jokainen tekee päätöksen oman tilanteensa mukaisesti" sanoo yliopistonlehtori Henna-Kaisa Wigren Helsingin yliopiston molekulaaristen ja integratiivisten biotieteiden laitokselta.


Koira lisää turvallisuutta ja parantaa terveyttä


Koiran läsnäolo kotona lisää turvallisuuden tunnetta, ja samasta syystä koira usein saa nukkua myös isäntänsä makuuhuoneessa, jopa samassa sängyssä. Jos perheessä on lemmikki, se lisää tutkimusten mukaan ihmisten henkistä hyvinvointia: se vähentää huolestuneisuutta ja yksinäisyyttä ja auttaa hahmottamaan elämän merkitystä.


Fysiologisella tasolla vuorovaikutus lemmikin kanssa lisää ihmisen mielihyvähormoni oksitosiinin ja vähentää stressihormoni kortisolin eritystä. Stressi siis alenee ja mielihyvän kokemukset lisääntyvät, kun rapsuttelee omaa rakasta eläinkaveriaan.


"Ihminen on sosiaalinen eläin, ja sosiaaliset eläimet nukkuvat paremmin yhdessä kuin erikseen. Eli ihmiset keskenään ja kaikesta päätellen myös lemmikkieläinten kanssa" Henna-Kaisa Wigren sanoo.

Monet lemmikin omistajat kokevat nukkuvansa paremmin, kun koira tai kissa tuhisee samassa pedissä. Erään tutkimuksen mukaan lemmikkejä omistavat ihmiset käyttävät vähemmän unilääkkeitä kuin muut.


Lemmikin omistaminen näyttää myös parantavan isäntiensä terveyttä monin tavoin: veren rasva-arvojen ja verenpaineen lukemat ovat heillä parempia. Koiran omistamisen on osoitettu pienentävän kuolemanriskiä – nimenomaan isäntiensä paremman sydänterveyden vuoksi. Säännölliset kävelylenkit hyödyttänevät molempia!Avustajakoirat auttavat vaaratilanteissa


– Erilaisiin avustustehtäviin koulutetut koirat voivat olla suureksi avuksi, jos isännälle tulee yöllä hätä, Henna-Kaisa Wigren muistuttaa.


Esimerkiksi diabeetikkojen avuksi koulutetut hypokoirat tunnistavat hajuaistillaan, jos ihmisen verensokeri nousee tai laskee vaarallisesti. Tällöin koira herättää isäntänsä ja jopa tuo hänelle verensokerimittarin, syötävää tai juotavaa.


– Avustajakoira voidaan opettaa tunnistamaan ennakoivasti myös esimerkiksi epileptinen kohtaus tai kroonisesta kivusta kärsivän potilaan kipukohtaus, mikä voi auttaa torjumaan sitä oikea-aikaisella lääkityksellä, Henna-Kaisa Wigren sanoo.Riskeinä allergiat ja pöpöt


Lemmikin kanssa makuuhuoneen tai jopa sängyn jakaminen ei ole kuitenkaan täysin riskitöntä. Tutkimuksissa ongelmina nousevat esiin etenkin allergiset reaktiot ja erilaiset mikrobialtistukset.

Suomalaisista noin 15 prosentilla on eläinallergia, ja tärkein tekijä sen ilmaantumisessa on perimä.

Joskus neuvotaan, ettei eläimiä tulisi allergiaoireiden pahenemisen pelossa päästää makuuhuoneeseen, mutta ohjeet eivät ole yksiselitteisiä. Allergiaa aiheuttava eläinten pöly kulkeutuu kodissa kaikkialle, joten eläimen rajaaminen makuuhuoneen ulkopuolelle ei välttämättä auta. Toisaalta samassa sängyssä nukuttaessa pöly kulkeutuu helpommin juuri kasvojen alueelle ja se voi siten pahentaa allergian oireita.Lemmikkien mukana kotiin kulkeutuu monenlaisia mikrobeja, ja tästä on sekä hyötyä että haittaa.


Ihmiselle on hyödyllistä altistua monenlaisille mikrobeille, koska se parantavaa meidän puolustuskykyämme erilaisia taudinaiheuttajia vastaan. Toisaalta eläimet kuljettavat mukanaan myös haitallisia bakteereita, viruksia ja loisia, jotka voivat sairastuttaa myös ihmisen.


Lemmikin kanssa nukkuminen voi lisätä tätä riskiä, koska lakanoiden kautta ja nukkumisen aikana mikrobit voivat helpommin päätyä esimerkiksi suuhun tai silmiin.


Häiritseekö lemmikki ihmisen unta?


Jos lemmikki nukkuu samassa sängyssä herkkäunisen ihmisen kanssa, eläimestä voi olla unelle häiriötä. Erään tutkimuksen mukaan joka viides lemmikin kanssa nukkuva koki näin tapahtuvan.


Aina ihminen ei edes oivalla, että eläin häiritsee hänen untaan. Koiran kanssa samassa sängyssä nukkuvat ihmiset heräilevät monta kertaa enemmän kuin muut. Samanlaista häiriötä ei aiheuta koira, joka nukkuu samassa huoneessa mutta omassa pedissään.


Ihmisen ja eläimen unirytmit ovat erilaisia. On siis aika luonnollista, että ne eivät aina ihanteellisesti osu yksiin. Jos lemmikki tuntuu häiritsevän untasi, kannattaa punnita hyödyt ja haitat yhteisissä nukkumisrutiineissanne.


Vinkkejä lemmikin kanssa nukkuville

· Hanki riittävän iso sänky, jotta kaikilla on tilaa nukkua.

· Pese kaikki vuodevaatteet usein, koska eläimistä irtoaa hilsettä ja pölyä, ja tassujen mukana kulkeutuu mm. hiekkaa.

· Huolehdi säännöllisesti lemmikin rokotuksista ja loisten häätämisestä.

· Älä anna lemmikin nuolla kasvojasi tai esimerkiksi ihossa olevaa haavaa.

· Ulkoiluta lemmikkisi juuri ennen nukkumaanmenoa, jotta se saa tehdä tarpeensa ja saa myös tarpeeksi liikuntaa ennen rauhoittumista.

· Säännöllinen vuorokausirytmi tekee hyvää niin ihmisen kuin eläimen nukkumiselle.

Lähde: Sleep Foundation 2022

522 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page