Jotkut nukkuvat parhaiten omassa sängyssä, mutta toisille hotelli tai vaikka teltta takaa parhaat yöunet ainakin satunnaisesti. Miksi vieraassa paikassa nukuttaa joskus paremmin?
”En koskaan osaa nukkua vieraassa paikassa. Matkat menevät aina pilalle, koska olen rättiväsynyt koko ajan.”
”Nukuin elämäni parhaat unet junan makuuvaunussa, vaikka sänky oli kapea ja patja ohut.”
Nämä ääripäät eivät ole nukkujien joukossa ollenkaan harvinaisia. Monet kokevat, että vain omassa sängyssä on turvallista nukkua. Mutta miksi jotkut nukkuvat hyvin oudoissa paikoissa, jopa unilaboratoriossa – näin kertovat unihoitajat.
Nukkumiseen tarvitaan sisäistä ja ulkoista rauhaa. Omassa kodissa voi itse parhaiten vaikuttaa siihen, millaiset ulkoiset olot ovat: voi nukkua itse valitsemassaan sängyssä (joka toivottavasti on paras mahdollinen), säätää huoneen lämpötilaa ja valita omat suosikkilakanat ja ikioman tyynyn.
Mutta miksi uni ei silti aina tule?
Oman sängyn painolasti
Joskus omaan sänkyyn liittyy paineita ja ahdistusta. Jos nukkumista murehtii, paine ei helpota omassakaan sängyssä. Eikä ehkä varsinkaan siellä, jos on jo pitkään kierinyt unettomana samassa paikassa. Ihminen liittää tunteita paikkoihin, ja tällainen ehdollistuminen voi tehdä omasta sängystä unettomuuden kanssa käytävän taistelukentän.
Siksi on välillä hyvä vaihtaa maisemaa. Joillekin riittää, että vaihtaa tyynyn sängyn jalkopäähän ja vaihtaa nukkumisasentoa 180 astetta. Joillekin kotisohva tuo rentoutta, jota ei omassa sängyssä saa, ja siksi sohvalla nukkuminen onnistuu.
Jos kotona on pikkulapsia tai muita äänekästä yöelämää viettäviä perheenjäseniä, yö hotellissa voi olla juuri se, mitä väsynyt kaipaa. Pienten lasten vanhemmille onkin paras lahja hotelliyö ja lupaus lapsenvahtina toimimisesta!
Kun on saanut nukuttua jossain muualla väsymyksen pahimman terän pois, oma sänky onkin sitten taas se maailman paras – ja jos se ei jo ole, hankkia sellainen.
Nuku yö ulkona
Ensi lauantaina 26.8. vietetään Suomen Ladun lanseeraamaa Nuku yö ulkona -tapahtumaa. Se haastaa meitä kokeilemaan rajojamme: kuuntelemaan yön ääniä ja nukkumaan joko teltassa, riippumatossa tai vaikka täysin taivasalla. Luontokokemusten saamiseen tämä on varma keino.
Ja se voi olla myös nukkumisen kannalta elämys. Keskellä luonnon ääniä ja tuoksuja voi antaa unen tulla ilman mitään paineita tai yrittämistä. Sen kuin nukahtaa.
Hyvää yötä – ulkona tai sisällä!
Comments