top of page
Writer's pictureLeeni Peltonen

Nuku paremmin – elä pidempään

Jos haluat elää mahdollisimman pitkään, laita uni etusijalle. Riittävä unen määrä on yksilöllistä, mutta siinä on tietyt lainalaisuudet, joita ei voi tahdollaan muuttaa. Nukutko sinä tarpeeksi?



Nyt tiedetään jo varsin hyvin, että riittävä määrä laadukasta unta on parasta hyvinvointieliksiiriä. Mutta mikä määrä unitunteja on tarpeeksi? Entä mistä tietää, että unen laatu on riittävän hyvä?


Uni häiriintyy herkästi monesta syystä. Se vaihtelee myös eri elämänvaiheissa, ja sopeutuu monenlaisiin tilanteisiin. Pystymme tahdonvoimalla kamppailemaan unta vastaan ainakin tiettyyn rajaan saakka, mutta jossain vaiheessa elimistö ottaa sen unen, minkä se tarvitsee.

Unen tarve on osaksi perinnöllinen ominaisuus. Toiset ovat pitkäunisia ja tarvitsevat esimerkiksi 9 tuntia unta ollakseen virkeitä, toiset pärjäävät säännöllisesti 6 tunnin yöunilla. Suurin osa on kuitenkin unentarpeeltaan näiden ääripäiden välissä, eli sopiva nukkumisaika on 7–8 tuntia vuorokaudessa.


Juuri tämä 7–8 tuntia onkin todettu parhaaksi nukkumisajaksi terveyden kannalta.

Monet tutkimukset osoittavat, että sekä liian lyhyet että liian pitkät yöunet liittyvät moniin sairauksiin. Myös eliniänodotteen on todettu kytkeytyvän unimäärään: amerikkalaisen tutkimuksen mukaan miesten elinikä oli 5 vuotta ja naisten 2,5 vuotta pidempi, jos he nukkuivat juuri ihanteellisen 7–8 tuntia yössä.


Yli 170 000 henkilön tutkimusaineistoon perustuva data osoittaa, että myös unen laadulla oli merkitystä: hyvästä unen laadusta kertoo se, ettei ole vaikeutta nukahtaa iltaisin, ettei heräile jatkuvasti eikä valvo yöllä, koska tällöin kaikki univaiheet seuraavat toisiaan luonnollisessa järjestyksessä. Kaikki univaiheet ovat tärkeitä, sillä niillä on omat tehtävänsä. Hyvän yöunen kriteerinä oli myös se, ettei tarvitse unilääkettä. Unilääkkeiden avulla nukkuminen saattaa vaikuttaa univaiheisiin, eikä lääkityn unen jälkeen välttämättä koe nukkuneensa hyvin. Lue lisää unilääkkeiden käytöstä.


Tärkeä kriteeri hyvälle nukkumiselle oli tutkimuksessa myös se, että herää aamulla levänneenä. Se on paras mittari sille, että uni on ollut palauttavaa.


Näin turvaat yöunen

Vaikka unentarve pohjautuu geeneihimme, voimme itse vaikuttaa suuresti siihen, miten hyvät mahdollisuudet nukkumiseen on. Muista nämä arkiset valinnat, niin nukut paremmin:


1)  Pidä rytmi säännöllisenä: herää aina samaan aikaan. Uni rakastaa säännöllisyyttä.

2)  Älä tingi nukkumaanmenosta iltaisin töiden, somen tai viihteen vuoksi. Arvosta untasi, niin koko elimistö kiittää voimalla paremmin.

3)  Vaikka uni on tärkeää, se on kuitenkin osa elämää – ja sehän ei koskaan ole täydellistä. Älä stressaa unen vuoksi, sillä stressi haittaa nukahtamista. Jos joku yö on huonompi, sen jälkeen tulee taas parempi. Yksittäinen yö ei tuhoa mitään, vaan kokonaisuus ratkaisee.

194 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page