Vaihdevuodet voivat alkaa yllättävän aikaisin ja kestää pitkään. Niin myös niihin liittyvät unihäiriöt, joista kärsii jopa joka toinen keski-ikäinen nainen.
Heräät yöllä hikilammikossa. Ensin on kuuma, sitten tulee vilu. Vaihdat yöpaidan, käännät tyynyn ja peiton, toisinaan joudut vaihtamaan koko lakanasetin keskellä yötä. Pahimmassa tapauksessa et saa enää unta ollenkaan, ja aamulla olet rättiväsynyt. Arveletko olevasi ainoa viisikymppinen, jolle käy näin?
– Et todellakaan ole. Vaihdevuosien unihäiriöistä kärsii jopa 40–50 prosenttia tuon ikäisistä naisista. Vaihdevuosiin liittyvät unihäiriöt ovat paljon luultua yleisempiä, sanoo gynekologi ja seksologi Leena Väisälä. Hän on hiljattain julkaissut teoksen Virtaa vaihdevuosiin (Otava 2020) yhdessä toimittaja ja tietokirjailija Leeni Peltosen kanssa.
Vaihdevuodet johtuvat siitä, että naisen keho lakkaa tuottamasta naishormoni estrogeenia. Ensin sen tuotanto vähenee ja loppuu sitten lähes kokonaan. Näin tapahtuu kaikille naisille, ja jopa 80 prosenttia naisista saa siihen liittyviä oireita.
– Tiede ei vieläkään ole löytänyt selitystä sille, miksi naiset saavat estrogeenin tuotannon hiipumisesta niin monenlaisia oireita. Oireiden kirjo on laaja, ja ne voivat häiritä elämää todella paljon, Leena Väisälä sanoo.
Jo nelikymppinen voi saada oireita
Niin sanotut esivaihdevuodet alkavat jo useita vuosia ennen kuin kuukautiset loppuvat, mikä on ns. menopaussin merkkipaalu. Jo nelikymppinen voi saada esivaihdevuosioireita, jotka johtuvat estrogeenin määrän heittelehtimisestä. Tavallisimmin vaihdevuosioireita tulee 47–55-vuotiaana. Ne kestävät keskimäärin seitsemän vuotta, mutta joillakin paljon pidempään.
– Joskus vaihdevuosioireet alkavat nimenomaan unen laadun heikkenemisenä. Yöllä heräily voi liittyä kuumiin aaltoihin, mutta uniongelmia voi tulla tässä iässä muutenkin, Leena Väisälä sanoo.
Elämänvaiheeseen liittyy usein muutoksia, jotka saattavat aiheuttaa stressiä ja siten häiritä yöunta. Unettomuus on naisilla yleisempää kuin miehillä, ja sukupuolten ero korostuu nimenomaan keski-ikään ehtineillä.
Jos unen laatu heikkenee yöllisten kuumien aaltojen vuoksi, paras hoito tilanteeseen on hormonikorvaushoito. Suomessa käytetään niin sanottua luonnollista estrogeenia, joka on samankaltaista kuin kehon tuottama hormoni. Korvaushoito voidaan annostella tabletteina, mutta yhä enemmän suositaan iholle siveltävää geeliä tai laastaria.
– Hormonikorvaushoito vähentää selvästi kuumia aaltoja ja unihäiriöitä. Se myös suojaa osteoporoosilta ja ehkäisee sydäntauteja, joiden riski lisääntyy tässä iässä, Leena Väisälä sanoo.
Kaikille hormonikorvaushoito ei sovi, esimerkiksi jos on sairastanut rintasyövän. Silloin on olemassa muita keinoja hoitaa elämää haittaavia oireita.
Makuuhuoneesta mukava paikka
Vaihdevuosi-ikäiselle naiselle makuuhuoneen viihtyisyys ja sängyn ja vuodevaatteiden laatu ovat erityisen tärkeitä. Kun kehon lämpötila heittelehtii hormonimyrskyn seurauksena, voi ulkoisilla seikoilla tehdä olonsa mahdollisimman miellyttäväksi.
Patjan, peitteen, tyynyn ja lakanoiden laadulla voi parantaa nukkumiskokemusta huomattavasti. Lämpöä tasaavat ja nopeasti kuivuvat petivaatteet ovat hyvä vaihtoehto vaihdevuosi-ikäiselle, niin naiselle kuin miehelle. Erityisen tärkeää on huolehtia puhtaudesta eli vaihtaa ja pestä petivaatteita riittävän usein.
– SteadyBody®-lakanamateriaali sisältää hiilikuitua, joka tasoittaa kehon sähkökenttiä. SteadyBody®-tekstiilit tasaavat kehon lämpötilaa ja johtavat kosteutta ihosta pois. Lakanat pysyvät kuivina ja tuntuvat iholla miellyttäviltä ja sopivat siksi hyvin myös vaihdevuosi-ikäiselle naiselle, sanoo Unikulman hankinnoista vastaava Sauli Koivisto.
Tuoteperheeseen kuuluu alus- ja pussilakanoita, tyynyliinoja sekä erilaisia peitteitä ja patjansuojuksia.
Kun uni iän myötä kevenee, unesta myös havahtuu helpommin hereille. Siksi makuuhuoneen pitäisi olla mahdollisimman pimeä, hiljainen ja viileä. Makuuhuoneessa voi viihtyä nukkumisen lisäksi muutenkin.
– Vaikka osa naisista kokee vaihdevuosissa seksuaalisen halunsa heikentyvän, sen ei tarvitse olla niin! Moni myös kokee löytävänsä itsensä tässäkin mielessä uudelleen, kun aikuisen parin elämässä on aikaa ja tilaa kohtaamisille. Seksi on aikuisten leikkiä, eikä sille ole ikärajaa, myös seksologina toimiva Leena Väisälä muistuttaa.
Kuuntele omaa unirytmiäsi
Myös omilla elämäntavoilla ja suhtautumisella voi vaikuttaa paljon nukkumiseensa. Säännöllinen rytmi on kaikkein tärkeintä: mene nukkumaan samaan aikaan ja nouse ylös samaan aikaan. Kuuntele itseäsi ja löydä oma uni-ikkunasi, joka on juuri sinulle paras hetki nukahtaa. Kun arvostat untasi, annat sille sen tarvitseman tilan ja rauhan.
Myös säännöllinen – ja terveellinen – syöminen ja liikunta pitävät yllä hyvää vireystilan rytmiä. Etenkin fyysinen aktiivisuus parantaa yöunta.
Toisaalta henkinen ylivireystila on tavallinen syy unettomuushäiriöihin. Suuri syy nukahtamisvaikeuksiin on liian kiireinen tai vireä ilta. Jos teet töitä iltamyöhään tai hääräät viimeiseen asti sosiaalisessa mediassa, mielesi ei välttämättä osaa rauhoittua nukkumaan.
Kehomme tarvitsee vihjeitä siitä, että nukkumaanmeno lähestyy. Rauhoita iltaa ja sulje digilaitteet hyvissä ajoin ennen sänkyyn menoa. Pidä kiinni omista iltarutiineistasi ja laske irti päivän huolista. Ja sitten: hyvää yötä!
Osta kirja Suomalainen.comista
Comments