top of page

Kimmo Vehviläinen: ”Selkä alkaa heti murjottaa, jos se joutuu vieraisiin!”

Päivitetty: 7. jouluk. 2020


Aito Iskelmän aamuohjelman juontaja Kimmo Vehviläinen herää arkisin anivarhain, mutta rakastaa iltoja ja valvoo usein liian pitkään.


48-vuotias puhetyöläinen Kimmo Vehviläinen harrastaa omien sanojensa mukaan hämmästelyä. Kenties juuri tämä uteliaisuus on johtanut tilanteeseen, jossa rakastetun radiopersoonan herätyskello on pirissyt arkisin aamuviideltä jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan.


– Vaikka olen tehnyt aamuohjelmia radiossa jo 20 vuotta, rakastan edelleen rakastan iltoja, enkä malta mennä ajoissa nukkumaan.


Unirytmi ja lyhyet yöunet


Radion aamujuontajana työskentely tarkoittaa sitä, että herätykset tapahtuvat arkisin varhain. Kimmo myöntääkin, että viikonloput poikkeavat arkipäivistä.


– Arjen ja viikonloppujen välillä on todella iso kontrasti. Aikainen aamutyö sanelee arkea, kun taas viikonloppuisin voi tapahtua ihan mitä vain! Unirytmit menevät siis aina ihan päälaelleen, Kimmo kertoo ja jatkaa:


– Kun kello soi aamulla viideltä, olisi hyvä nukahtaa illalla kymmeneltä, mutta yleensä kello tuppaa olemaan lähempänä puoltayötä nukkumaan mennessäni. Viisi tuntia unta on aivan liian vähän.


Sänkyherkkä selkä


Liian lyhyiden yöunien ja viikonloppujen ja arjen unirytmin eroavaisuuksien lisäksi Kimmoa on jo pitkään vaivannut nukkuessa kipeytyvä selkä.


– Selkä on vihoitellut vuosien varrella – ja se on myös sänkyherkkä.


Kimmo huomaa selkänsä kipeytyvän herkästi esimerkiksi lomamatkojen yhteydessä.


– Vaikka hotellin sänky olisi ihan ok, niin se ei silti ole oma sänkyni. Selkäni alkaa siis heti murjottaa, jos se joutuu vieraisiin, Kimmo nauraa.


Kimmon mukaan myös hänen omassa vanhassa sängyssä nukkuessaan hänellä oli ”kaikennäköistä pientä kremppaa”, eli kädet puutuivat öisin ja alaselkä oli aamuisin kipeä. Vanha sänky kun oli jo menettänyt muotoaan.


Ongelmia lähdettiin ratkomaan uudella, Kimmon mittojen mukaan räätälöidyllä, Unikulman vuoteella ja sopivalla tyynyllä.


”Äkkiä himaan omaan sänkyyn!”


Unikulman asiantuntijan avulla tehdyt muutokset ovat ihmetyttäneet jopa hämmästelyn harrastajaa.


– Uusi Unikulman sänky on kuin pehmeä peruskallio! Siinä on äärettömän helppoa löytää hyvä nukkumisasento, kun ei tarvitse viedä kättä aputyynyksi pään alle tai vääntää kroppaa omituiselle mutkalle.


Kimmo kertoo nukkuvansa selällään.


– Saatan nukahtaa kyljelleni, mutta lähes poikkeuksetta päädyn lopulta selälleni, ja siihen nukahdan kuin vampyyri arkkuun.


Oikeanlainen tyyny onkin tärkeä osa nukkumisergonomiaa, ja Kimmon tilanteessa hyvän tyynyn merkitys korostuu.


– Vaikka olisi miten hyvä patja mutta pää killittää vinossa eikä suoraan selkärangan jatkeena, niin on päivänselvää, ettei veri kierrä hartioissa.


Ergonominen tyyny alkoi viikon totuttelun jälkeen tuntua hyvältä.


– Yön aikana ei tarvitse enää hakea hyvää asentoa. Kun kroppa lepää oikeassa asennossa, niin on hyvä nukkua, Kimmo kuvailee.


Muutosten myötä selkäkivut ovat historiaa.


– Nyt entistä enemmän korostuu se, että jos joudun nukkumaan jossain muualla, niin selkä muistuttaa nopeasti: ”Äkkiä himaan omaan sänkyyn!”


Kimmo kertoi aiemmin rakastavansa iltoja ja valvomista, mutta uuden sängyn myötä vannoutunut iltavirkku asettuu vuoteeseen mielellään, eivätkä illat veny enää niin pitkiksi.


– Nykyään oikein odotan, että pääsen sänkyyn! Se on oma ohjelmanumeronsa jokaiseen iltaan, ja sänky tuntuu niin hyvältä että sinne on ihana mennä.

106 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page