top of page
  • Leeni

Nukutko syksyllä paremmin?

Päivitetty: 24. syysk. 2020

Suomalaisten unirytmissä on selvää vuodenaikavaihtelua. Syksyn myötä voit saada uneen kaipaamasi muutoksen.



Suomalaisten unta on seurattu tarkasti jo vuosia. Esimerkiksi laaja kyselytutkimus FinTerveys, joka viimeksi on tehty vuonna 2017, kartoittaa monien muiden terveystekijöiden ohella nukkumisen määrää ja laatua.

Suomalaisten unitottumuksia vuosikymmeniä seurannut tutkimusprofessori Timo Partonen on havainnut toistuvan ilmiön: kesää kohti mentäessä unihäiriöiden määrä lisääntyy.

– Suomalaisten univaikeudet pahentuvat aina kesäaikaan, ja unettomuusoireet ovat silloin yleisimmillään, Timo Partonen sanoo. Unen virkistävyys vähenee, ja unettomuusoireet koetaan tavallista hankalampina.

Syynä tähän lienevät Suomen valoisat kesäyöt, sillä valon määrä haittaa monella nukahtamista ja unessa pysymistä iltaisin sekä aamuyöllä. Kesällä myös arkirytmi usein muuttuu; kesälomalla tulee valvotuksi iltaisin ja nukutuksi aamuisin pidempään.

Usein syksyn myötä unenlaatu parantuu. Pimeys ja arkirytmin palaaminen auttavat useimpia nukkumaan paremmin. Toisaalta stressi pahentaa unettomuutta, ja kaamoksen myötä monet voivat syksyn pimentyessä kärsiä heikentyneestä mielialasta ja myös univaikeuksista.

Kaiken kaikkiaan univaikeudet ovat yleisiä; ne vaivaavat kolmasosaa väestöstä ainakin ajoittain. Unihäiriön kriteerinä pidetään sitä, että univaikeuksista kärsii vähintään kolmena yönä viikossa, ja tähän ryhmään kuuluu noin viideosa suomalaisista.

Mitä sitten voi tehdä, jos kesällä on ollut univaikeuksia, ja toivoo niiden helpottavan syksyllä?

– Kannattaa mahdollisimman hyvin noudattaa säännöllistä unirytmiä. Kun valo vähenee, siitä kannattaa ottaa kaikki irti ja ulkoilla mahdollisuuksien mukaan aamupäivisin. Ulkoilun myötä saa sekä päivänvaloa että liikuntaa, jotka molemmat parantavat unenlaatua, Timo Partonen sanoo.

Jos nukkuminen häiriintyy toistuvasti niin, että päiväaikainen vireys ja mieliala kärsivät, kannattaa hakea apua. On hyvä selvittää mahdolliset unihäiriöt ja saada niihin hoitoa.

325 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page