top of page

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös uneen

Kun ilmasto lämpenee, sillä on monia ikäviä vaikutuksia. Yksi niistä on se, että nukumme entistä huonommin.Millaisia vaikutuksia ilmaston lämpenemisellä on ihmisen terveyteen? Sitä selvitetään parhaillaan Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimusprojektissa. Hankkeessa on monia näkökulmia, sillä ilmastonmuutoksella on vaikutusta mm. unen laatuun, kaamosoireisiin ja laajasti koko mielenterveyteen.


”Tähän asti ilmastonmuutosta on tutkittu lähinnä ihmisen fyysisen terveyden kuten tartuntatautien leviämisen kannalta. Nyt keskitymme toisenlaisiin muuttujiin”, hanketta johtava tutkimusprofessori Timo PartonenTerveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.


Lämpö huonontaa unta


Niin paljon kun nautimmekin kesästä muuten, unen kannalta se ei ole parasta aikaa.


”Jo ennestään tiedämme, että suomalaiset nukkuvat kesällä huonommin kuin talvella. Kun lämpötilat nousevat ilmastonmuutoksen vuoksi, odotettavissa on entistä tukalampia helteitä”, Partonen sanoo.


Kun vuorokauden keskilämpötila kohoaa yli 20 asteen, se merkitsee vaikeampia oloja esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeista tai keuhko-ongelmista kärsiville. Tukalat yöt vaikeuttavat myös terveiden unta, kun lämpöä ja valoa on liikaa.


”Rakennusten lämpeneminen päivän aikana tulee olemaan uudella tavalla ongelma myös Suomessa, jossa asuntojen koneellinen viilentäminen on vasta alkutekijöissään”, Partonen sanoo.


Pimeät talvet lisäävät kaamosoireita


Ilmastonmuutos tulee muuttamaan myös Suomen talvia. Talvipäivistä tulee pilvisempiä, sateisempia ja leudompia, ja sade tulee enemmän vetenä kuin lumena. Valoisuus vähenee, kun lunta on varsinkin etelässä yhä vähemmän.


”Kun emme harmaan sään vuoksi saa aamuisin päivänvaloa, sisäinen kellomme jätättää enemmän. Se puolestaan aiheuttaa osalle ihmisistä kaamosoireilua, jonka voi olettaa lisääntyvän. Kaamosoireisiin kuuluu huonolaatuista unta, päiväväsymystä, alakuloa ja haluttomuutta”, Partonen sanoo.


Nukkuminen siis huonontuu ilmastonmuutoksen myötä sekä kesällä että talvella.


Lisääntyvätkö sairauslomat?


Partosen johtamassa hankkeessa tutkitaan nimenomaan mielenterveysoireita kuten masennusta ja ahdistuneisuushäiriöitä. Lisääntyvätkö sairauslomat, kun ilmasto muuttuu?


”Kartoitamme muun muassa sitä, ovatko unettomuudesta johtuvat sairauslomat lisääntyneet pimeimpänä aikana eli loka-joulukuussa ja miten ne liittyvät valon määrään ja lämpötilaan. Jos tällainen korrelaatio löytyy, voimme ennustaa tulevaa kehitystä”, Partonen kertoo.


Eniten ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat jo nykyisen tiedon perusteella vaikuttamaan heihin, joilla on sydän- ja verisuonisairauksia. Helteiden aikana voi nestetasapainosta ja vilvoittelusta huolehtimisesta tulla muistisairaille ylivoimainen ponnistus. Diabetesta sairastavat ovat myös riskiryhmässä, koska sairauden hoitotasapaino huononee, kun helteet heikentävät munuaisten toimintaa ja unihäiriöt heikentävät sokerinsietoa niin kesällä kuin talvella.


66 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page