Vaikka uni muuttuu iän myötä herkemmäksi, on vanhenemisessa ainakin yksi hyvä puoli: eläkkeelle pääsy parantaa nukkumista selvästi. Muutoksen jyrkkyys yllätti jopa tutkijan.
Moni tuntee sen nahoissaan: iän myötä uni ei ole enää yhtä syvää kuin nuorena. Yöllä herää helposti pieniinkin häiriöihin, ja aamut muuttuvat vanhetessa yhä varhaisemmiksi. Eikä ihme, sillä iän myötä syvän unen määrä todistetusti vähenee.
Nyt suomalainen, kuutta tuhatta eläköityvää kunta-alan työntekijää koskeva tutkimus on kuitenkin paljastanut, että eläkkeelle jääminen aiheuttaa positiivisen hyppäyksen nukkumisen määrässä ja laadussa. Kiihtyvyysanturilla seurattiin 420 työntekijän unta, ja kas: välittömästi eläkkeelle jäätyään 87 prosenttia tutkittavista nukkui enemmän kuin töissä ollessaan.
”Eläkkeelle jäämisen jälkeen ihmiset nukkuvat enemmän ja kokevat unen laadun parempana. Myös päiväaikainen väsymys luonnollisesti vähenee, kun unen laatu paranee”, unitutkija Saana Myllyntausta kertoo.
Turun yliopiston Finnish Retirement and Aging study (FIREA) -tutkimus tutkii ikääntyneiden unta monesta näkökulmasta. Osana hanketta FT Saana Myllyntaustan kansanterveyden alaan kuuluva väitöskirja selvitti nimenomaan eläköitymisen vaikutusta uneen. Tutkimus käytti metodeina mm. unikyselyä sekä unen aikaisia toimintoja mittaavaa aktigrafi-ranneketta.
”Ilmeisesti eläkkeelle jääminen antaa elämään sellaista väljyyttä, joka auttaa löytämään itselle luontaisimman unirytmin. Moni nimittäin myöhentää unirytmiään, kun ei enää tarvitse aamuisin herätä töihin. Liian aikaiset heräämiset, virkistämätön yöuni ja huolien vuoksi valvominen vähenevät samalla kun työstressi poistuu”, Myllyntausta kertoo.
Hän on tulkinnut tuloksia myös siten, että eläköitymisen myötä vuorokauteen tuleen yksinkertaisesti noin kahdeksan tuntia lisää aikaa, jonka voi sitten käyttää mieleisellään tavalla – myös nukkumiseen.
Vaikutus näyttää olevan myös melko pysyvä, eli eläkepäivien viettäjä saa nauttia paremmista yöunista jatkossakin.
Vähemmälläkin unella pärjää
Uni muuttuu kaiken aikaa, ja unen keventymistä havaitaan jo noin 40 vuoden iästä lähtien. Syyksi on arveltu mm, sitä että melatoniinin tuotanto vähenee, kun elimistö vanhenee. Kaikkia ikääntymisen vaikutuksia uneen ei kuitenkaan vielä tiedetä, ja FIREA-tutkimuksen aineistojen hyödyntämisessä keskitytään juuri ikääntyvien työntekijöiden uneen vaikuttaviin tekijöihin.
Sen lisäksi, että eläkkeellä nukutaan paremmin, tutkijalla on toinenkin hyvä uutinen ikääntyneille:
”Iän myötä univajeen sietokyky näyttää paranevan. Kun on tutkittu eri ikäisiä ihmisiä, joita on estetty nukkumasta heidän normaalisti tarvitsemansa unimäärä, ikääntyneiden kognitiiviset taidot kärsivät univajeesta vähemmän kuin nuoremmilla. Ilmeisesti ihminen kykenee jollain lailla kehittämään kompensaatiokeinoja tilanteessa, jossa unta tulee liian vähän”, Myllyntausta sanoo.
Comments