top of page

Alma Hätönen: ”Olen opetellut sanomaan, että kaipaan lepoa”

Suosittu mediapersoona Alma Hätönen juontaa televisiossa myöhäisiltoja ja radiossa aamun varhaisimpia hetkiä. Jäljelle jäävän vapaa-ajan hän nukkuu.


Alma Hätönen on omien sanojensa mukaan kotihiiri, ja ennen kaikkea kahden seniori-ikäisen rescuekoiran äiskä. Avomies, koirat, mökkeily ja muutamat rakkaat ystävät ovat Almalle kaikki kaikessa. Itse hän kuvailee olevansa ”vähän erakko”.

Kaikki keinot käytössä

Aamuradion ja iltoihin painottuvien TV-töiden yhdistelmä on jo itsessään kuormittava. Lisää haastetta aiheuttavat Alman uniongelmat.

– Nukkujana olen moniongelmainen. Fibromyalgian takia unenlaatuni on heikkoa, ja uni on kevyttä. En edes muista, milloin olisin nukkunut kokonaisen yön putkeen. Yleensä nukun 3-4 tuntia yön aikana ja päivällä toisen samanlaisen setin, Alma kuvailee.

Kamomillatee, silmälaput ja korvatulpat kuuluvat Alman uniarsenaaliin, koska stressaavan elämän vastapainoksi on yritettävä saada laadukasta unta. Tulevaisuuden unelmissa siintääkin muutto hektisestä kaupunkiympäristöstä maaseudun, ehkä Lapin rauhaan.

– Uniongelmani liittyvät kuormittavaan kaupunkielämään, joka on täynnä ärsykkeitä. Kun olen luonnon keskellä, kuten mökillä Lapissa, nukun hyvin. Kaupungissa ei voi välttyä valosaasteelta tai melulta, joten ehkä vielä jonain päivänä voin muuttaa Lappiin tai jonnekin järven rannalle, missä on ihan hiljaista. Toivon että näkisin tähdet iltaisin, Alma haaveilee.

Herkkäuninen nainen on jo tehnyt mittavia panostuksia hyvinvointiinsa. Kesän aikana 38 neliön yksiö muuttui tilavammaksi asunnoksi, jota rempattiin rakkaudella.

– Erillinen makuuhuone oli tärkeä asia, koska meillä on avomieheni kanssa täysin vastakkaiset vuorokausirytmit. Tietyt elämän osa-alueet rajattiin siis tiukasti omiin tiloihinsa, ja makuuhuone pyhitettiin puhtaasti nukkumiselle.

Sitten piti vielä päästä vanhoilta patjoilta kunnolliseen vuoteeseen.

Toiveissa hyvä uni

Laadukkaan unen edellytys on hyvä sänky. Kun makuuhuoneen remontti oli valmis, tuli aika keskittyä vuoteeseen ja hävittää lattioilta vanhat patjat. Prosessi aloitettiin Unikulman Uniklab-mittauksessa, joka sysäsi muutoksen vauhtiin.

– Oli aika masentavaa huomata, että olen 30 vuotta nukkunut väärin. Mittauksen jälkeen suhtautumiseni uneen muuttui ja rupesin harjoittelemaan nukkumista.

Nukkumisen harjoittelu mullistui, kun uusi, mittojen mukaan valmistettu Unikulman vuode toimitettiin makuuhuoneen paraatipaikalle. Saman tien helpottivat Alman selkäkivut. Räätälöidyn vuoteen myötä oikea asentokin löytyy kuin itsestään.

– En enää vääntäydy mitä oudoimpiin asentoihin, vaan nukahdan usein selälleni kädet rinnan päällä ristissä. Ihan kuin olisin joku 85-vuotias! Alma sanoo nauruun purskahtaen.

Alman mielestä tämä kertoo ennen kaikkea siitä, että sängyssä on hyvä olla. Hän kuvailee sänkyyn tutustumista honeymooniksi sen hieronta- ja moottoroitujen ominaisuuksien takia.

– Olihan se aikamoinen hurmos! Nyt kun olen tottunut hyvään sänkyyn, en ymmärrä miten olen pärjännyt ennen niin huonolla vuoteella.

Kierrokset nollataan hieronnalla

Kun uniolosuhteet ovat kunnossa, nukkumaan käyminen on mukavampaa. Pikkuhiljaa myös omat rauhoittumiskeinot löytyvät. Näin on käynyt Almallekin.

– Käyn illalla suoran lähetyksen jälkeen ylikierroksilla ja samaan aikaan tiedän, että jo viiden tunnin kuluttua on herättävä aamuradioon. Siksi laitan meditaatiomusiikkia soimaan ja rauhoitun sängyn hierontatoiminnon avulla. Näin saan karistettua ylivireystilan kehostani ja mielestäni. Hierontaominaisuudesta on tullut minulle tosi tärkeä, Alma toteaa.

Uuden kodin makuuhuoneeseen on luotu rauhoittava sävymaailma, ja uusi vuode sekä ergonomiset tyynyt ja funktionaaliset lakanat ovat osa tärkeää kokonaisuutta. Mutta sekään ei yksinään riitä.

– Sänky on minulle kuin personal trainer. Ei se PT mitään auta, jos et mene tunneille ja tee sitä työtä. Eikä paraskaan sänky auta, jos et mene nukkumaan ajoissa. Et siis voi odottaa tuloksia, jos hyvä sänky on itsekseen makkarissa ja itse keikut valveilla, vaan se on tiimityöskentelyä. Unen parantamiseen pitää aidosti sitoutua!

Oma juttu

Alma pitää huolta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan lepäämällä aina kun siihen on vähänkin aikaa. Hän kertookin nukkuvansa melkein koko vapaa-aikansa. Kaiken kiireen keskellä palautumiseen ja rentoutumiseen tarvitaan silti muutakin.

– Tiedän että teen tällä hetkellä liikaa töitä, mutta tiedostan myös, että tilanne on väliaikainen. Elämäni on juuri nyt poikkeuksellisen kuormittavaa, joten on tärkeää, että kalenterissa on myös tilaa myös sille ”omalle jutulle”.

Almalle oma juttu on tankotanssi, jonka pariin hän on palannut uudestaan ja josta hän pitää kiinni jopa kiireisen elämänvaiheen aikana.

– Merkitsen kalenteriin myös lepopäivät ja pidän huolen siitä, ettei kalenteri täyty pelkillä projekteilla ja treenillä. Meitä niin sanottuja ”kympin tyttöjä” on aika paljon, joten olen myös opetellut sanomaan suoraan, kun kaipaan lepoa. Ei ole kenenkään etu, että ihminen palaa loppuun. Välillä yksikin ylimääräinen lepopäivä voi tehdä ihmeitä, joten sitä pitää uskaltaa pyytää, Alma muistuttaa.

709 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page