Uusi suomalainen älypuhelinsovellus Snore Tracker auttaa havaitsemaan hengityskatkoksia ja voi siten löytää piilevän uniapnean. Se myös vinkkaa nukkujalle, että olisi hyvä vaihtaa asentoa.
Suomessa kehitetty uusi älypuhelinsovellus seuraa puhelimen mikrofonin avulla nukkujan kuorsausta ja nukkumisasentoa. Näin se havaitsee hengityksen tauot, jotka voivat viitata uniapneaan. Uniapnea on yleinen sairaus, ja sitä sairastaa arviolta miljoona suomalaista
Suurin osa uniapneapotilaista on kuitenkin vielä diagnosoimatta. Siksi uudet keinot löytää sairaus ovat arvokas lisä perinteiseen diagnostiikkaan.
Snore Tracker -sovelluksen ovat kehittäneet Aalto-yliopistossa tekoälyä, koneoppimista ja datatiedettä opiskelevat Joni Gardemeister, Jonatan von Martens ja Sowrov Doha. ”Tutkimustyö hengityskatkojen havaitsemiseksi ja algoritmien kehitys aloitettiin Tampereen Teknillisessä Yliopistossa. Menetelmän tarkkuutta on tutkittu Helsingin Yliopistollisessa sairaalassa”, kertoo kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri ja dosentti Tapani Salmi, jolla on unilääketieteen erityispätevyys. Pitkän uran HUSissa tehnyt Salmi on suomalaisen unilääketieteen konkareita.
”Olen nyt eläkkeellä ja haluan auttaa uniapneaa sairastavia, joita on globaalisti miljoonia. Uniapneaepidemia yleistyy erityisesti kehittyvissä maissa, joissa lihavuus lisääntyy ja unilääketiedettä ei ole lainkaan. Siksi olen käyttänyt resurssejani tämän kehittämiseen”, Tapani Salmi sanoo.
Snore Tracker eroaa muista kuorsaussovelluksista, koska se on validoitu lääketieteellisesti katkokuorsauksen havaitsemiseen. Sovellus seuraa kuorsausääntä älypuhelimen herkällä mikrofonilla, ja äänisignaalia prosessoimalla havaitaan hengityskatkokset.
SnoreTracker seuraa nukkumisasentoa käyttäen älypuhelimen tai älykellon asentoanturia. Seurannan tuloksena SnoreTracker antaa aamulla liikennevalokoodeilla (vihreä-keltainen-punainen) kokonaistuloksen yön tapahtumista. Sen lisäksi sovellus tuottaa graafiset kuvaajat tapahtumista ja numeerisen tulosteen kuorsauksesta ja katkoista eri asennoissa. Tulokset talletetaan, joten ja tuloshistoriaa voi seurata.
Jos kuorsaus tai katkokuorsaus esiintyy pääasiassa selkäasennossa, voidaan SnoreTrackeria käyttää älykkäänä asentohoitona, tekijät neuvovat. Selällään kuorsaajalle SnoreTracker antaa varoituksen värinänä tai hälytysäänenä, jotta nukkuja vaihtaisi asentoa. Asentohoidon tai esimerkiksi laihdutuksen tehoa voi seurata SnoreTrackerin tulosten tilastollisen seurannan avulla.
Snore Tracker on saatavissa toistaiseksi vain Android-laitteisiin. Koeversiota on ladattu yli 10 000 kertaa.
lisätietoa www.snoretracker.com
Comments